Türk fındığı kalite açısından Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılır.

Giresun Kalite: Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındıklar ile az çok Giresun kalitesi özelliği

taşıyan Trabzon ilinin Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetiştirilen tombul

fındıklardır. Dünyanın en üstün özellikli fındıklarıdır. Dünyadaki fındık çeşitleri içinde en yüksek oranda

zar atan fındıktır.

Levant Kalite: Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara

verilen ortak isimdir. Yetiştirildiği yere göre Levant Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant

Samsun olarak isimlendirilen bu fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içermesine

rağmen diğer ülkelerde yetiştirilen fındıklardan genellikle daha yüksek yağ oranına sahip olup, tat

bakımından da üstün niteliktedirler.

KABUKLU FINDIK:

Yuvarlak Fındıklar ( Tombul Fındıklar ) : Uzunluk,genişlik ve kalınlıkları hemen hemen aynı olan

küresel biçimli fındıklardır. Genellikle orta irilikte yüksek kaliteli çeşitlerdir.

İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin

tümü bu gruptandır. Yuvarlak şekilleri nedeniyle kırmaya elverişlidirler.

Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane,

Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedi

 

Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir. Bu cins

fındıklar kırılma esnasında daha fazla zayiat verir. Bu nedenle daha çok kabuklu olarak pazarlanırlar.

Sivri ve İncekara gibi çeşitleri vardır.

 

 

 

Badem Fındıklar: Uzunlukları kalınlık ve genişliklerinden oldukça fazla olan çeşitlerdir. Genellikle iri

ve gösterişlidirler, fakat düşük kaliteli çeşitlerdir. Kırmaya ve işlemeye elverişli değillerdir. Kabuklu

olarak, daha çok kurutulmadan, çerez olarak tüketilirler. Yuvarlak Badem ve Yassı Badem olarak iki

çeşidi vardır.

İÇ FINDIK (STANDART – 1)

Tanımı : Kabuklu fındıkların sert meyve kabuğundan çıkarılmış 13-15 mm çapındaki fındıklardır.

Kullanıldığı yerler : İşlenmiş ve ileri derecede işlenmiş fındıkların hammaddesini teşkil eder.

İÇ FINDIK (STANDART – 2)

Tanımı : Kabuklu fındıkların sert meyve kabuğundan çıkarılmış 11-13 mm çapındaki fındıklardır.

Kullanıldığı yerler : İşlenmiş ve ileri derecede işlenmiş fındıkların hammaddesini teşkil eder.

İÇ FINDIK (STANDART – 3)

Tanımı : Kabuklu fındıkların sert meyve kabuğundan çıkarılmış 9-11 mm çapındaki fındıklardır.

Kullanıldığı yerler : İşlenmiş ve ileri derecede işlenmiş fındıkların hammaddesini teşkil eder.+

BEYAZLATILMIŞ İÇ FINDIK

Tanımı:İç fındığın zarının attırılarak beyazlatılması ve kısmen beyazlatılmış tanelerinden ayrılmasıyla

hazırlanmış mamuldür.

Kullanıldığı yerler : Çikolata sanayii ve tuzlu fındık imalatında kullanılmaktadır

KAVRULMUŞ İÇ FINDIK

Tanımı: İç fındığın kavrulmasıyla hazırlanmış mamuldür. Arzu edilen kavurma dereceleri ile isteğe

bağlı olarak hafif, orta veya çok kavrulmuş şekilde, yine isteğe bağlı olarak tamamen zarsız veya

kısmen zarlı hazırlanabilir.

Kullanıldığı Yerler: Çikolata sanayiinde ve kuruyemiş olarak tüketilir.

KIYILMIŞ İÇ FINDIK

Tanımı : Naturel veya kavrulmuş iç fındığın tekniğine uygun olarak milimetrik boylarda (2-4 mm, 3-5

mm vs) parçalar halinde kesilmesi suretiyle hazırlanmış mamuldür.

Kullanıldığı yerler : Dondurma, bisküvi, çikolata, pastacılıkta kullanılır.

DİLİNMİŞ İÇ FINDIK

Tanımı: İç fındığın tekniğine uygun olarak kesilerek yaprak haline getirilmesi suretiyle hazırlanmış

mamuldür.

Kullanıldığı Yerler: Pastacılıkta kullanılır.

ÖĞÜTÜLMÜŞ / TOZ FINDIK (FINDIK UNU)

Tanımı : Naturel veya kavrulmuş iç fındığın tekniğine uygun olarak öğütülmesi suretiyle elde edilen

mamuldür.

Kullanıldığı yerler : Pastacılık, bisküvi, dondurmacılıkta kullanılır.

FINDIK EZMESİ

Tanımı : İç fındığın kavrulup zarlarından kısmen veya tamamen ayrıldıktan sonra ve kavrulmuş veya

kısmen kavrulmuş iç fındığın tiplerine göre gereken teknoloji uygulanılarak içine muhtelif lezzet ve

çeşni verici maddelerle gerektiğinde katkı maddelerinden bir veya bir kaçının katılarak küçük

parçacıklar halinde ezilmiş veya tamamen ezilmiş ve homojen hale getirilmiş olarak üretilen

mamüldür.

Kullanıldığı yerler : Doğrudan tüketildiği gibi çikolata sanayiinde ve pastacılıkta kullanılır.

FINDIK FÜRESİ

Tanımı: Kavrulmuş iç fındığın (hafif, orta veya çok kavrulmuş) tekniğine uygun olarak ezilmesi ile elde

edilen fındık ezmesi vb. mamullerin yapımında kullanılan kıvamlı bir yarı mamuldür.

Kullanıldığı yerler : Dondurma ve çikolatacılıkta kullanılır.

YAĞDA KAVRULMUŞ / TUZLANMIŞ BÜTÜN FINDIKLAR

Tanımı : İç fındığın tuza bulanarak kavrulması veya yemeklik yağlarda kızartılması suretiyle

hazırlanması ile elde edilen bir mamuldür.

Kullanıldığı yerler : Doğrudan tüketiciye sunulan bir mamuldür.

KAVRULMUŞ KABUKLU FINDIK

Tanımı : Kabuklu fındıkların çıtlatılarak kavrulması ile elde edilen bir mamuldür. Tuza bulanarak da

kavrulabilir.

Kullanıldığı Yerler: Doğrudan tüketiciye sunulan bir mamuldür.

Fındık Çeşitleri
Translate »